A TEA


~ ,mint növény:

Camellia sinensis- a teafélék családjába tartozó örökzöld, évelő fafaj. Általában mégis cserjeként ismert.  Ennek oka, hogy bár természetes környezetében fatermetű növény, termesztett változatait (a két leginkább termeszett változat a kínai tea és az assam tea.) bokornak nevelik (a könnyebb szüretelés miatt).

Egy teanövény átlagosan 50 évig él, átlagosan 4 év alatt fordul termőre. A legjobb minőségű teát a hajtások csúcsa környékéről szüretelt levelekből készítik. A legjobb minőségű árut a növény 7-8 éves koráig adja.

A leghíresebb/ legnagyobb termelők, exportőrök: India, Kína, Kenya, Srí Lanka(Ceylon), Indonézia, Japán, Törökország.

~ ,mint „kifejezés”(elnevezés)

Mindkét - a világ számos nyelvén elterjedt- kifejezés kínai eredetű. A tea kínai írásjegyének két különböző vidékről származó, így két különböző olvasatából ered a kétféle elnevezés. Mandarinul „csá”, míg a fujieni, vagy kantoni dialektus szerint „té”-nek ejtik. Így azoknál a területeknél, országoknál, akik a dél-kínaiakkal voltak kapcsolatban(tengeri utakon, pl: Anglia, Franciaország, Németország) az utóbbi forma épült be  a nyelvbe, a „Selyemúttal” kapcsolódó országoknál(pl.: Oroszország, India, Irán, Törökország) pedig az előbbiből alakult ki a tea kifejezés. Japánban az eredeti „csá” változatot használják.

 

 

A legelterjedtebb teafajták erjedség szerint


Zöld tea : erjesztetlen tea. A leveleket szedés után, hirtelen hőhatásnak teszik ki és megfonnyasztják őket. Ezután formázzák - jelleg szerint( lapítják, sodorják, golyóvá gyúrják)- , vagy hagyják természetes állapotban és szárítják ki a leveleket.

Fehér tea : Enyhén, csak 10-20%-ban erjesztett tea, amit szedés után napon szárítanak meg.

Oolong tea :
Enyhétől, akár erősen fermentált(15-70%) és részben erjesztett tea. A levelek színe széles skálán változik. Van zöld oolong és barna(sárga)oolong.

Az Oolongok osztályozása:

Itt a  minőségjelző a teafőzet minőségét jelöli. A skála az Common-tól – amely a legrosszabb minőségű a Fancy, Extra Fancy, Fanciest, Extra Choice illetve az Extra Fine-ig terjed.

Fekete tea : Erősen fermentált tea.  A frissen szedett tealeveleket megfonnyasztják, összesodorják, magas páratartalom mellett erjesztik és végül megszárítják.

         A fekete tea minősítés szerint négy fő csoportba osztható:

  • FOP (Flowery Orange Pekoe): A cserjén, az ágakról az első levélpárt gyűjtik. Kíváló minőségű, levélrügyekből álló keverék. 
  •  OP (Orange Pekoe): Ez a második levélpár. Nagyon jó minőségű tea.
  • P (Pekoe) : Ezek a  harmadik levélsorttól lefelé szedett tealevelek. PS (Pekoe Souchong):  A teacserje ágainak, negyedik levélpárja. Nagyobb, öregebb levelek.
  • S (Souchong): A teacserje ágakon legalul található , ötödik levélpár nagyobb méretű, durva levelei.

 

Különböző tea feldolgozási formák


CTC (crushing, tearing, curling/ zúzás, tépés, sodrás)

A tealeveleket megfonnyasztják, majd megtörik őket(minél apróbbra törik, a majdani főzet annál erősebb lesz), majd egyenként apró golyócskává gyúrják.

Porított tea

kínai eredetű, de japán tea specialitás(matcha). A leveleket nagyon finom porá őrlik. Tradicionálisan a port egy csészében( chawan) kb 70-80 fokos vízzel felöntik és egy speciális bambuszecsettel( chasen) elkeverik, homogenizálják, habosíják.

 

 

Röviden a „NEMteák”-ról


Virág és herbateák

Hibiszkuszvirág, rózsabimbó, hársfavirág, citromfű, ázsiai citromfű, különböző mentafajták, kamillavirág, csipkebogyó(héj), melyek közül az első és az utolsó a legtöbb gyümölcstea alapját is adja.(Ezeket keverik különböző aszaltgyümölccsel, gyógynövénnyel, citrom/ narancshéjjal,stb.)

 

Mate tea

Dél- Amerika nemzeti itala. A maté(Ilex paraguariensis) a magyalfélék családjába (Aquifoliaceae) tartozó örökzöld növény. Dél-Amerikában őshonos. Szárított leveleit (és szárait) fogyaszthatjuk teaként. Ez az egyetlen növény, a teán(Camelia sinensis)kívül, melynek levelei koffeint tartalmaznak. Így főzete igencsak élénkítő, frissítő hatású!
Nálunk citromfűvel keverve és natúr változatban kapható.

 

Rooibos tea

Dél- afrikai eredetű, vörös földirekettye (Aspalathus linearis).

A cserje levelei, melyek szerteágazó, hosszú, hajlékony bozótszerű ágakon találhatóak meg, nagyon vékonyak (kb 1mm) és tűskeszerűek. Ezek forrázatából készül a rooibos tea. 

Feldolgozás után két fő típusa van. Az egyik az ismertebb vörös rooibos, a másik pedig a zöld rooibos. A fő különbség köztük a fermentáció, erjesztésbeli eltérés.

Főzete természetesen koffeinmentes, cserzőanyag tartalma alacsony. A tea egészségre gyakorolt jótékony hatása szinte végtelen. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban és antioxidánsokban.